Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ (μετ’ εμποδίων) ΑΥΡΙΟ

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ)

Από τον τοπικό τύπο έμαθα για την ανοικτή (πρωτοτυπία ονομάστηκε) συζήτηση με ελεύθερη παρουσία και συμμετοχή ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων της πόλης του Βόλου. Για όσους θέλανε να την παρακολουθήσουνε αυτή  θα γινότανε κατά την προγραμματισμένη για τις 22/2/10 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύρια και μοναδικά θέματα θα ήταν προτάσεις -μελέτες αναβάθμισης της πόλης, με κύρια επιδίωξη την δημιουργία της πόλης του αύριο όπως χαρακτηριστικά διατύπωνε και το σλόγκαν της παρουσίασης.

Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτή την πόλη!!.. και ο κόσμος της να αδιαφορεί για τα πάντα!!.. Ένα τόσο προκλητικά!!..  δελεαστικό θέμα!!... εκτός εξαιρέσεων το σνομπάρισαν όλοι. Ούτε καν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων δεν παρέστη. Δηλαδή ζούμε στον (χαμένο) παράδεισο; Δεν κατάλαβα μας αρέσει, μας ενδιαφέρει τόσο ο (μουντός-μίζερος) χώρος γύρο μας, έξω και γύρο από το (χαμένο στην αφάνεια) σπίτι μας; Μήπως άραγε επειδή βαδίζουμε στους ιδανικούς (γεμάτους λακκούβες και κυκλοφοριακή αναρχία) δρόμους; Η μήπως δεν μας πάει να σταματήσουμε την βόλτα μας στα (βρώμικα και επικίνδυνα) πεζοδρόμια; Αλλά και πάλι ίσως επειδή απολαμβάνουμε την δροσιά των τόσων (άφαντων) πάρκων!!...

Ερωτήματα με πολλή δόση ειρωνείας αλλά και με άμεσα συμπεράσματα από την καθημερινή πραγματικότητα της πόλης, το Δημοτικό συμβούλιο της οποίας δεν θα μπορούσε να διαφέρει.   

Εξηγούμαι. Κατά την συνεδρίαση και για αρκετή ώρα θέματα τόσο καίρια για το μέλλον της πόλης είχαν παραγκωνιστεί στην προσπάθεια των παρατάξεων και των προσώπων που τις απαρτίζουν, να φανούν και να επιδείξουν άκαιρη ισχύ. Όλους (όπως έμαθα όμως ότι συμβαίνει συνήθως) τους ενδιέφερε το διαδικαστικό και κυρίως όσο τα ΜΜΕ ήταν μπροστά και παρακολουθούσαν, άλλωστε μετά και κατά την διάρκεια (όταν επιτέλους έγινε) της συζήτησης πολλοί από αυτούς έκαναν διάλλειμα!!... Από την άλλη υπήρχε διάχυτη η προχειρότητα και η ανοργανωσιά (ίσως αποβλέπουσα και επιθυμητή) τις όλης διοργάνωσης. Γιατί λοιπόν να υπάρχει ενδιαφέρον και τι αποφάσεις μπορούν να βγουν σε αυτό το κλίμα.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν η προχειρότητα, ο ετσιθελισμός, η προσπάθεια να ετοιμάσουμε και να έχουμε κάτι έτοιμο αποσπασματικά για να προλάβουμε και να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης.

Όταν το σύνολο των πεζοδρομίων βρίσκεται σε άθλια κατάσταση!!. από τις βρωμιές και τα λογής διάσπαρτα εμπόδια!!.. Όταν οι υπό καταστροφή πεζόδρομοι όπου δεν έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα είναι γεμάτοι από μηχανάκια και σταθμευμένα παράνομα αυτοκίνητα!!.. Όταν όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι από επικίνδυνες λακκούβες!!.. Όταν οι αμαρτωλοί ποδηλατοδρόμοι στοιχειώνουν εγκαταλειμμένοι στο χάλι τους ανεκμετάλλευτοι!!.. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου προτείνει και παρουσιάζει μελέτη για κατασκευή πεζόδρομου- ποδηλατοδρόμου από την μια άκρη (Γορίτσα) της πόλης μέχρι την άλλη (Αλυκές -Σωρό).

Όταν πάλι υπάρχουν περιοχές σε καίρια και κομβικά σημεία της πόλης που δεν έχουν ξεκαθαρισθεί ακόμη οι χρήσεις γης με αποτέλεσμα να καθυστερεί η οριοθέτηση του αστικού καμβά της πόλης!!.. Οι υπηρεσίες πάλι του δήμου κάνουν προτάσεις αναβάθμισης του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

Όταν δεν υπάρχουν στοιχειώδεις χώροι στάθμευσης και ούτε παρουσιάστηκε κάποια σχετική μελέτη, μιλήσανε για απαγόρευση στάθμευσης και κυκλοφορίας στο κέντρο.

Όταν επίσης το παρεξηγημένο και άθλια χρησιμοποιούμενο τσιμέντο υπό μορφή τοίχων, ταρατσών, πλακοστρώσεων αλλά και οι δρόμοι-πεζόδρομοι καταλαμβάνουν αποπνικτικά το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της πόλης, εκτός από κάτι φλυαρίες ακαθόριστες για πράσινο δεν αναφέρθηκε τίποτε άλλο και ας γίνεται σε όλο τον κόσμο λόγος για αναδασώσεις ,πάρκα και πράσινες στέγες.

Όταν τέλος ζούμε την εποχή εκμετάλλευσης των ήπιων μορφών ενέργειας πουθενά δεν είδαμε η ακούσαμε (εκτός κάποιων ελάχιστων περιπτώσεων κλασικών υπόστεγων) για την θέσπιση και εφαρμογή τους.        
   
Όαση…όμως αποτέλεσε η παρουσία των Πανεπιστημιακών και συγκεκριμένα του τμήματος των Αρχιτεκτόνων οι οποίοι απέδειξαν με την παρουσίαση της μελέτης-πρότασης τους, πως υπάρχει τρόπος αλλά και ελπίδα. Εξήγησαν πολύ απλά και σφαιρικά το πώς μια πόλη μπορεί να μεταλλαχτεί διατηρώντας το ιστορικό προφίλ της, ακολουθώντας όμως την εξέλιξη, εκμεταλλευόμενη τα γεωφυσικά πλεονεκτήματα αλλά και αντιμετωπίζοντας τα πιθανά μειονεκτήματα της ανεξέλεγκτης εξάπλωσής της. Δίδαξαν (επόμενο ήταν) στην κυριολεξία το πώς πρέπει να γίνονται οι μελέτες αλλά μέχρι εκεί!!.., γιατί μετά το μπαλάκι το πήραν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Εντύπωση έκανε κατά την παρουσίαση από τον κ. Κοτιώνη, επικεφαλής καθηγητή, η δήλωσή του ότι στον σύγχρονο σχεδιασμό μιας πόλης πρωτεύοντα ρόλο παίζει η Αρχιτεκτονική γενικά!!.., εγώ θα πρόσθετα και η λεπτομέρεια!!.. Όμως δυστυχώς και τα δύο αυτά λείπουν παντελώς από τις μελέτες που η τεχνική υπηρεσία του Δήμου παρουσίασε.

Οι παρατηρήσεις μου δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα, ούτε πρόθεση μου είναι να μεμφθώ κάτι που να αφορά πρόσωπα αλλά και τις ικανότητες των μελών της τεχνικής υπηρεσίας. Όταν όμως η αναφορά γίνεται για ..την πόλη του αύριο!!.. νομίζω ότι η αρμοδιότητα εκπόνησης αυτών των μελετών ξεφεύγει από τα πλαίσια μίας γενικής και αόριστης τεχνικής υπηρεσίας. Σε όλο τον κόσμο οι μελέτες αυτές ανατίθενται κατόπιν διαγωνισμών και οι εκάστοτε τεχνικές υπηρεσίες τις εφαρμόζουν.

Η πόλη αυτή χρειάζεται, έχει ανάγκη την υπέρβαση!!.. Πρέπει, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά να πάψει (ενώ είναι τόσο ελκυστική και όμορφη) να είναι απρόσωπη και να αποτελεί το επίνειο του Πηλίου και γενικά και κατά επέκταση της Θεσσαλίας. Χρειάζεται κάτι σύγχρονο κάτι το ριζοσπαστικό δίπλα στο παλιό κάτι που θα αφήσει το στίγμα για τα επόμενα χρόνια αλλά και στην ιστορία. Τα μπαλώματα και οι προχειρότητες δεν της αρμόζουν, εδώ και 60 χρόνια το καινούργιο αυτής της πόλης είναι το ξεφύτρωμα ακαλαίσθητων πολυώροφων ανεξέλεγκτων κατασκευών, το πνίξιμο του πρασίνου και η δημιουργία ενός νέου συνεχούς επιπέδου ταρατσών. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε καθημερινά, αιωρούμενα σωματίδια, αλλαγή κλίματος και ποιος ξέρει τι άλλο!!...

Έχω την άποψη ότι αυτό εξελίχθηκε μέχρι σήμερα και έλαβε την μορφή αυτή, γιατί ο έλεγχος γινότανε και οι σχετικές αποφάσεις παίρνονταν  από τους εκλεγμένους άρχοντες ,των οποίων (τους ζητώ συγνώμη) οι γνώσεις όπως άλλωστε αποδείχθηκε και προχθές και όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν περιορίζονται μόνο επί του διαδικαστικού. Ας περιοριστούν λοιπόν και ας κρατήσουν τον ρόλο που τους ανατέθηκε από τον λαό, αυτόν του καλού διαχειριστή και τα υπόλοιπα ας τα αναθέσουν στους ειδικούς για κάθε περίπτωση.

Η αυθόρμητη προχθεσινή παρουσία- προσφορά τμήματος των πανεπιστημιακών απέδειξε τον τρόπο!!.. άλλωστε και οι ίδιοι αποτελούν μέλη  ζωτικού παράγοντα της πόλης!!.. το περιβάλλον του χώρου τους φροντίζουν!!... Το πανεπιστήμιο όμως δεν είναι μόνο οι Αρχιτέκτονες, πολλά από τα υπόλοιπα τμήματα μπορούν να προσφέρουν και θα το κάνουν. Κοντά σε αυτούς μπορεί να προστεθούν και πολλοί άλλοι αρκεί το πνεύμα να ξεφύγει από τα στείρα πλαίσια των πολιτικών.

Υ.Σ. Άσχετο με την επιστολή σαν θέμα, αλλά σχετικό με τις μελέτες και τα έργα κάποιων δημοσίων υπηρεσιών. Αυτές τις μέρες στον επαρχιακό δρόμο μέχρι την Αγριά εκτελούνται έργα, σπαταλώντας, πετώντας!!..  στην κυριολεξία χρήματα για καλλωπισμό του χώρου των γραμμών του τραίνου. Χρησιμοποιώ τούς πιο πάνω όρους γιατί η κατασκευή θυμίζει στην κυριολεξία, πύργους στην άμμο. Το έργο αυτό με τον τρόπο κατά-σκευής που γίνεται και τα υλικά που χρησιμοποιούνται (δίπλα στην θάλασσα και στο κύμα) δηλαδή κυβόλιθοι ελεύθερα τοποθετημένοι πάνω σε άμμο, είναι καταδικασμένο στην καταστροφή όταν θα το χτυπάει και θα το παρασύρει το κύμα, κάτι που θα γίνεται σχεδόν κάθε μέρα….


Αυτά από μένα, γράψτε και εσείς για ότι νομίζεται παράλογο!!... κάποια 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου