Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΤΙ ΜΕ/ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!.. και γιατί!!..

(Δημοσιεύτηκε στις 22/4/10 στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ)

(Απόσπασμα από το ιατρικό περιοδικό Epidemiology)
……. η ηχορύπανση βλάπτει σοβαρά την καρδιά…..Σύμφωνα με έρευνες –μελέτες Διεθνών Ιατρικών Πανεπιστημιακών φορέων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κάτοικοι των πόλεων με υψηλά επίπεδα θορύβου και ειδικότερα των περιοχών με αυξημένο κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα και ηχορύπανση, αρρωσταίνουν και πλήττονται από το μικρόβιο της ηχορύπανσης (!!.)……

…………η ηχορύπανση είναι ένας ανεπιθύμητος θόρυβος που όσο κι αν τον έχουμε συνηθίσει, επιφέρει τεράστιες αλλαγές με σοβαρές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία γεγονός που επαληθεύεται από τις συγκεκριμένες μελέτες, που αποκαλύπτουν ότι τα άτομα που ζουν επί σειρά ετών σε περιοχές με αυξημένη ηχορύπανση από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων- μοτοσικλετών αλλά και άλλες αιτίες, φαίνεται να παθαίνουν περισσότερα καρδιακά –εγκεφαλικά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε πιο ήσυχες γειτονιές……..
……όλα αυτά επιβεβαιώνονται από συγκεκριμένα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνών συμπεραίνοντας ότι……. 

….με λίγα λόγια ο θόρυβος μπορεί να μην σκοτώνει άμεσα αλλά προκαλεί άγχος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών αλλά και εγκεφαλικών προβλημάτων στα στρεσαρισμένα άτομα…..

……..σε νούμερα αυτό είναι ότι υπάρχει 40% υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος –εγκεφαλικού για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στο θόρυβο άνω των 50 ντεσιμπέλ, όταν ένα σχετικά μέτριο (αλλά συνηθισμένο και καθημερινό) επίπεδο θορύβου (όπως η ηχορύπανση από το κυκλοφοριακό) μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 80- 90 ντεσιμπέλ (!!..)…………

Όλα αυτά τα δραματικά ωραία (!!..) διατυπωμένα δεν τα ακούμε για πρώτη φορά, επισημαίνονται και δημοσιεύονται εδώ και χρόνια.
Σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αν δεν κάνω λάθος εκείνο της Βουδαπέστης) για την υγεία, που έγινε πριν 10 περίπου χρόνια  αναφέρθηκε ότι το 20% θανάτων Ευρωπαίων που αντιστοιχούσε σε κάποια 80.000.000 (τότε) ψυχές οφείλονταν στις επιδράσεις της ηχορύπανσης (!!..).

Αλλού!!.. εκεί που οι άνθρωποι σέβονται ο ένας τον άλλο το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν με τις κατάλληλες μεθόδους και νομοθεσία.
Είναι τόσο κοινό και γνωστό το πρόβλημα και οι επιπτώσεις του, που τα πιο πάνω στοιχεία αναφέρονται σε διαφημιστικά σλόγκαν από τις  κατασκευάστριες εταιρείες ηχομονωτικών για να πουλήσουν (!!..).

Eδώ στην χώρα αυτή (!!..) από τότε που καταλάβαμε τους εαυτούς μας ακούγαμε ότι κινδυνεύουμε από τους Κομουνιστές!!.. (που κάποτε ήταν και γείτονες μας), από τους κατά τα άλλα συμπαθείς και ίσως γονιδιακά (βλέπε τα 400 χρόνια μαζί !.) συγγενείς μας Τούρκους και τώρα τελευταία από τους οικονομικούς μετανάστες. Αλλά και από διάφορες κατά καιρούς δημοσιογραφικές φούσκες, αν!!. επιδημίες.

Αγνοούμε όμως τους πραγματικούς κινδύνους απώλειας της ύπαρξης μας.
Αυτή την τόσο ωραία (αλλά σύντομη) παρουσία μας στον γήινο κόσμο δεν θα έπρεπε να μας την προστατεύουν (;)
Αναφέρω μας (!!..) γιατί ζώντας σε ένα κοινωνικό σύνολο οι τύχες μας εξαρτώνται από αυτούς που έχουμε κατά καιρούς εκλέξει για να τις διαχειρίζονται.

Όταν λοιπόν για έναν από τους σοβαρότερους και πιο ύπουλους κινδύνους για την ύπαρξή μας, την στιγμή που σε άλλες χώρες λαμβάνονται μέτρα και θεσπίζονται νόμοι για την αντιμετώπιση και εξαφάνισή του, σε μας καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται… τότε πολλά μπορεί να εννοηθούν (!!..) 
Κατηγορείται το σύστημα υγείας ότι πάσχει και δεν είναι σε θέση να νοσηλεύσει όσους αρρωσταίνουν.

Το γιατί; και το να μην! αρρωσταίνουν το έχει φροντίσει κανείς;
Ίσως η απάντηση να δίδεται διαμέσου αυτού που γίνεται τις μέρες αυτές στην χώρα μας με την πλασματική (όσον αφορά τον χρόνο εμφάνισης) οικονομική κρίση και την ανήθικη προσπάθεια εκβιασμού  αποδοχής που επιχειρείται.
Είναι απαράδεκτο να διαχέεται κοινωνική τρομοκρατία με απώτερο σκοπό την κάλυψη οικονομικών καταχρήσεων και κακοδιαχειρίσεων αλλά και την επιβολή-λείψει σκληρών μέτρων από την κακώς!!.. λεγόμενη και εννοούμενη  εξουσία (;..)

Δεν νοείται να γίνεται περικοπή μισθών και συντάξεων στα πλαίσια μακροχρόνιων σεναρίων ανάκαμψης (κάλυψης των κλεμμένων !.) όταν (εσκεμμένα κατά την άποψη μου) δεν λαμβάνεται καμιά πρόνοια επιβίωσης (!.) των δικαιούχων.

Καθημερινά συναντώ και συναναστρέφομαι άτομα πανικόβλητα αφημένα στην κάθε και οποιαδήποτε απαισιόδοξη αλλά και αρκετά παραλλαγμένη είδηση του πηγαδιού (προσφιλές Ελληνικό χόμπι) που άλλωστε είναι  και η  συνέχεια  των κατασκευασμένων ειδήσεων, καθημερινή φροντίδα των κατευθυνόμενων αλλά και πολλές φορές κατευθυνόντων ΜΜΕ.

Άτομα που θα έπρεπε να αντιδρούν αλλά δεν το κάνουν φορτωμένοι οι περισσότεροι με οικονομικές υποχρεώσεις κατάλοιπα της ωραιοποιημένα επιβεβλημένης (από τις ύπουλες και πιθανόν ψηφοθηρικές κρατικές παροχές) υπερκατανάλωσης.

Κουρασμένοι σωματικά αλλά και ψυχικά, από τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, στην εργασία τους, δεν είναι σε θέση να σκεφτούν ήρεμα και λογικά, να διαπιστώσουν τέλος πάντων τι φταίει και μετά να διεκδικήσουν αυτό που  τους ανήκει να κάνουν έλεγχο, καταλογίζοντας ταυτόχρονα τις τυχόν ευθύνες, υποδεικνύοντας τους ενόχους. 

Έτσι το έδαφος μένει ελεύθερο στους σφετεριστές της ζωής αλλά και της σκέψης.

Είμαι απόλυτος γιατί το 2010 που η ενημέρωση γίνεται σε δευτερόλεπτα, που τα αποτελέσματα ερευνών γίνονται γνωστά αμέσως μόλις διαπιστωθούν, που ο καθένας από αυτούς που θεωρώ υπεύθυνους έχει την δυνατότητα λόγω αρμοδιότητας να γυρίζει τον κόσμο και να μαθαίνει!.. και παρόλα αυτά δεν το κάνει πράξη.

Με ενοχλεί επίσης κάθε μέρα να αισθάνομαι ότι με θεωρούν πιόνι στο επιτραπέζιο τους, συνώνυμο της πιο γνωστής βρισιάς (!!..) στην Ελλάδα.   
Στην Αρχιτεκτονική  όλοι εμείς που την υπηρετούμε γνωρίζουμε  ότι το περιβάλλον ανάλογα (!.) με το πώς είναι δομημένο πλάθει τους χαρακτήρες όσων περιβάλει.

Περιβάλλον απείθαρχο και μη οργανωμένο δημιουργεί άτομα, χαμηλού πολιτιστικού επιπέδου, χαρακτήρες αυταρχικούς με ροπή στην παρανομία με κύριο κανόνα το έτσι θέλω!!…. Κυρίως όμως δημιουργεί άβουλες μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την ψυχολογία της μάζας και με βούληση την εκτός κανόνων επιβίωση.

Άλλο χαρακτηριστικό ενός τέτοιου περιβάλλοντος είναι να ταλαιπωρεί, να αγχώνει, να εκνευρίζει, να αρρωσταίνει και να εξαφανίζει κάθε αντίδραση αυτών που θα ήθελαν να αντισταθούν στο κατεστημένο, να διαφέρουν.
Ίσως λοιπόν εσκεμμένα οι γνώσεις δεν γίνονται πράξεις. Ένα ξέφραγο αμπέλι το λεηλατείς καλύτερα.

Η ηχορύπανση προσφέρεται… Γιαυτό οι ΤV στην διαπασών …. Γιαυτό τα μηχανάκια με τις κομμένες εξατμίσεις και η ξέφρενη ντεσιμπελάτη παρουσία των motto με τους καβαλάρηδες της ασφάλτου…. Γιαυτό ο εκκωφαντικός ήχος από τα αυτοκίνητα κινητές disco…. Γιαυτό οι εξωφρενικά θορυβώδεις τεχνικές εργασίες οποιαδήποτε ώ-ρα και ημέρα….

Όλα τα πιο πάνω δεν οφείλουν την ύπαρξη τους μόνο στο χαμηλό επίπεδο πολιτισμού η στην ανόητη ανάγκη επίδειξης –καταξίωσης . Κάποιους βολεύουν!!.. και τα αφήνουν να υπάρχουν!!..

Οι άμεσοι κίνδυνοι πολλοί εδώ προβάλλεται η ηχορύπανση. Θα μπορούσα όμως να αναφέρω ακόμη, αυτούς από τα αιωρούμενα σωματίδια.., τις διάφορες μολύνσεις του εδάφους, από τα φυτοφάρμακα και τα επικίνδυνα απόβλητα και κατ επέκταση του νερού και των φυτών…, τις επικίνδυνες ακτινοβολίες…, την αλόγιστη και καταχρηστική λήψη φαρμάκων…, την αλλοίωση χαρακτήρων, κυρίως των νέων, από το internet….

Εκείνο όμως που απειλεί την ύπαρξή μας και μας σκοτώνει δεν είναι μόνο η παρουσία τους αλλά κυρίως η σκόπιμη αδιαφορία (για τους λόγους που αναφέρω πιο πάνω) ή η ανόητη (λόγω έλλειψης ικανοτήτων και γνώσεων) των υπευθύνων για την αντιμετώπιση και εξάλειψή τους.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου